Thursday, 8 December 2011

kita pun berdosa?? ღ✦ღ

Bismillahirrahmanirrahim.


First of all, entri yang saya akan post kan ini bukan cerita mengenai saya...but, i really like it with this story...however..sharing is caring, right?huhu..okay let's read...hope you all like it. :)




Kenapa orang kecilkan hati kita ? Kita pula yang berdosa ?
Then I asked my dad why.


Ayah : Jika seseorang menghina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dengan penghinaan dia, kita juga akan berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar daripada dosa dia.


...Anak : Uikkk... tapi kenapa pulak ? Kita tak buat apa-apa pun.


Ayah : Kerana orang yang menghina kita itu datang daripada Allah.


Anak : *blurr


Ayah : Kenapa kita dihina oleh orang itu ?, Kerana..itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu ? Kerana Dia akan mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tidak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan berkecil hati dengan orang, tetapi berkecil hati dengan Allah.


Anak : Oooo...ok.


Ayah : Lagi parah, bila kita pun cerita dekat kawan-kawan kita. "Dia dah banyak buat aku macam ni..macam itu" dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula cerita dekat kawan-kawan yang lain. "Kesian kawan kita tu..buda tu dah banyak sakitkan hati dia.." jadi keredhaan kita kepada Allah itu akan lesap.


Anak : *termakan cili.


kesimpulannya. Jangan mudah terasa hati.Apabila ita sudah terasa hati, Maknanya kita tidak redha dengan ujian Allah. Nanti Allah pun tidak redha dengan kita...Na'udzubillah.


Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu. Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullahalazim kerana orang yang memuji kamu disebabkan Allah telah menutup aib dan kelemahan kamu. :)
Begitu juga apabila kita ditimpa ujian, terimalah dengan hati yang terbuka..kerana setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.Allah menguji kita berdasarkan kemampuan kita, Dia tidak akan menguji sesuatu yang diluar kemampuan hambanya. Sesungguhnya, Allah itu Maha Mengetahui. :)




*p/s : Alhamdulilah..thank you my friend..your story really make me realize of something that happened to me..really appreciate..and as a reward,here..your story.subhanAllah..May Allah bless you my dear. Much love for you :)


0 comments:

copyright by everything begins with tarbiyah_halwanaurah. Powered by Blogger.

Qoute of the day~

Recitation Quran

Popular Posts




Dakwah tanpa henti, inshaAllah

  © Blogger template 'Personal Blog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP